donderdag 10 maart 2011

Werkcollege Kunstgeschiedenis


Landscape with Diana and Orion 1660-1664

Pre-iconografisch onderzoek
Wat mij in eerste instantie opvalt aan dit schilderij is dat het verhaal zich rechts in het schilderij afspeelt doormiddel van de mensen die hier staan. Ik zie kleine mensen die eigenlijk amper opvallen doordat ze een beetje wegvallen tegen de achtergrond.
De kleuren zijn erg verdonkerd en zien er een beetje grauw uit.
Orion de man rechts staat afgebeeld als een reus, in zijn hand heeft hij een boog vast met om zijn middel een riem en pijlen. Hij steekt zijn hand uit alsof hij het niet meer goed ziet waar hij moet lopen of dat hij ergens naar toe reikt. Bovenin staat een godin afgebeeld dit is Diana zij staat in een toekijkende houding te kijken naar Orion.
Ze staat een beetje ongeïnteresseerd bij toe te kijken. Links is de lucht helder en rechts trekken er donkere wolken op recht bij het gezicht van Orion. Diana staat op de wolken en kijkt naar de aarde. Links onderin het schilderij is alles donker geschilderd zodat er weinig detail zichtbaar is. De kleine mannetjes onder en boven orion lijken hem wel de weg te wijzen of een boodschap over te brengen.

Iconografie
In de Griekse Mythologie staat de God Orion bekend als een reusachtige jager. Orion is door de vader van prinses chios gestraft omdat hij met haar de liefde wilde bedrijven.
De vader van de prinses verblinde Orion zodat hij niks meer zou kunnen zien. Maar een orakel vertelde hem dat hij naar het Oosten moest reizen naar de verste stad, want hier zouden de zonnestralen zijn ogen kunnen genezen. De mannetjes in het schilderij zijn dorpelingen die hij met zijn reis tegenkwam om hem te begeleiden. Cedalion zit op zijn schouders en Vulcan staat langs de weg om hem te begeleiden. De Wolken om hem heen tonen aan dat hij blind is dat zijn weg word versperd. En Diana kijkt toe vanuit de wolken.

Iconografische beschrijving:
Orion was de zoon van Poseidon en Euryale. Hij was een reusachtige jager en werd verliefd op Merope. Iedere avond bracht hij haar huiden van dieren die hij gedood had in de hoop haar hart te winnen. Toen hij aan haar vader haar hand vroeg, werd dit steeds uitgesteld met als excuus dat er meer huiden moesten komen. Op een gegeven moment raakte het geduld van Orion op en drong hij in een avond Merope’s slaapkamer binnen en nam haar met geweld tot zich. De vader van Merope hoorde dit en wachtte tot Orion sliep. Toen Orion sliep sloop de vader van Merope naar hem toe en stak hem zijn ogen uit. Orion kreeg het advies om naar het Oosten te varen. Ondanks  dat hij blind was lukte het hem om oostwaarst te gaan, hier werd hij genezen door de stralen van de zonnegod Helios, en zo kwam zijn gezichtsvermogen weer terug in oude staat. Hierna ontmoete hij Artemis, zij haalde hem over om zijn wraakzucht te laten varen. Hierna gingen ze bijna dagelijks samen jagen en raakten erg op elkaar gesteld. De broer Apollo zag hoe goed de twee het met elkaar konden vinden en vreesde ervoor dat Merope haar maagdelijkheid aan Orion zou schenken. Apollo hij was kwaad en stuurde een reusachtige schorpioen achter Orion aan. Maar Orion ontsnapte aan het monster door in de zee te duiken en te zwemen in de richtig van Delos. Maar de god Apollo zag dit en riep zijn zus erbij. Hij wees naar de zee : zie je die man daar zwemmen dat is een misdadiger vertelde hij haar, hij heeft een van de nimfen verkracht
Wedde dat je hem niet kunt raken. Dit liet Artemis haar geen 2 x zeggen, ze pakte haar boog en schoot. Toen ze merkte wat zij had gedaan werd ze ontroostbaar en probeerde Orion op haar manier onsterfelijk te maken. Zij zette zijn sterrenbeeld aan de nachtelijke hemel, hij werd afgebeeld alsof hij voor eeuwig de reusachtige schorpioen probeerde te ontvluchten. Artemis besloot om nooit meer verliefd te worden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten